Edavārdi - Ekosistēmas (2021)

Es miglaini atceros, kur un kad Edu satiku pirmo reizi dzīvē. Tas bija, ēē.. Vai nu Nabaklabs, vai Pulse. Tiešām nepateikšu. Kaut kāds, nez '08. gads. Bet, jā, jau tad šis toreiz garmatainākais reperis šajā valstī (ja neskaita Berlinu), par sevi radīja ļoti pozitīvu iespaidu. Viņš tā nopietni gan uzsprāga, manuprāt, vien 2009. gadā ar Visi mani trūkumi EP. Karstais PKI laiks, tā teikt. Tagad, vairākus albumus, vienu ellīgi labu miksteipu un kaudzi koncertu vēlāk, klausoties Eda svaigāko plati Ekosistēmas, es pilnā pārliecībā varu teikt, ka sers Edavārdi manas cerības nepiepildīja. Viņš tās pārlēja pāri malām. Un tagad man uz grīdas ir peļķe, bļaģ.

(visi dziesmu linki no youtube)

Daudz laba Jau ar pirmo dziesmu autors mums liek saprast, ka šis viss ir tā saucamais nākamais līmenis. Nē, es nekad neesmu dzirdējis par tādiem bītmeikeriem. Nē, es nezināju, ka eksistē tāds Elvis Grafcovs, kurš šeit piespēlē elektriskās stīgas. Dziesmas uzbūves ziņā man kārojas likt paralēles ar Eda miksteipa Es esmu šeit (2013) ievadtreku Lai arī kāda tēma. Pieļaujot, ka autors albumu iecerējis kā vienotu veselumu, stāsts startē minorīgi, bet ar tādu kā cerību. Sakot Mēs izdarīsim daudz laba, kad pienāks mūsu kārta Edavārdi liek domāt vienlaikus par vairākām lietām. Par politiku, piemēram. Par nepārvaramu slinkumu. Par covid19 ierobežojumiem, kur mēs visi gaidām rindās savu kārtu. Daudz laba.. kam tieši? Sev vai citiem? Ja citiem, tad - visiem vai īpaši atlasītai grupai? Interpretācija var sākties. Sākties, turpināties, neapstāties, hah...

Tagad Un Šeit Laiks ir tagad, jā. Arī šis bītu zellis man nav zināms, kas liek domāt, ka, vai nu Eds šoreiz ir izlēmis dot iespēju sevi parādīt uzlecošām zvaigznēm (oksimorons nedaudz), vai arī bītu meklējumos neapstājas pie mūsu mazās valsts robežām. Jāatceras, ka interneta dzīlēs ir pavisam cita rakstura vīrusi. Labi, tātad. Paslēpties tagad un šeit varētu nebūt grūti, ja viss, uz ko koncentrējas apkārtējie, ir pagātne un / vai nākotne. Ironiski ir tas, ka ne vienu, ne otru mēs tā īsti nevaram ietekmēt. Tikai šo brīdi, šo konkrēto momentu. Tas ir kā paslēpties drēbju skapī ar domu, ķipa, te jau nu čista neviens neskatīsies. Basģitāra noteikti uzskatāma par pievienoto vērtību. Dzīvs bass. Tagad. Ā, un arī šeit.

Pavēro zvaigznes pied. Ralfs Eilands Frāze pavēro zvaigznes man neviļus atsauc atmiņā Gustavo un KUBA kopdarbu Parasti pārdomu saraksti. Lielisks gabals, iesaku. Eds šeit nāk ar VADISLAVA plūsmu. Shit crazy. Jo dienas, jo vairāk tuvojoties leģendas statusam, var just, ka autors pats to lieliski apzinās, iespējamos sāncenšus neuzskatot par vērā ņemamiem pretiniekiem. Var teikt, ka šis ir reprezents, bet ne obligāti. Drīzāk tāds kā novērojums no malas. Vai no augšas, jo plašāks apvārsnis. Tenora / tenorista / whatever Eilanda dziedājums piešķir svaigu noti. Varbūt svaigu tādēļ, ka līdz šim mums piedziedājumus dziedāja pats Eds, drosmīgi izvairoties no autoķūna. Nedžadžoju, protams. Starp citu, dziesmu nosaukumi it kā turpina / papildina cits citu. Šo paņēmienu redzējām arī Runu Zāles dalībnieka bū-š'a (tagad BUSH) debijas diskgrāmatā Nevietā (2005).

YE BOI pied. ansis Varbūt tieši anša dēļ šai dziesmai youtubē šobrīd ir visvairāk skatījumu. Varbūt. Bet pelnīti, jo, c'mon.. sūds ir karsts, kā izdirsts tikai sekundi iepriekš. Sākot ar Top Suni Spēlē, turpinot ar eksplozīvo piedziedājumu, kuru Edam noteikti mēle niez nobliezt dzīvajā... Viss ir dirsā, un par to visi repo šodien ir visiem repa pauriem labi zināms citāts no PKI dalībnieka Arčija debijas Realitāte klusē (2008) treka Reprezents 2. Konkrētāk, anša panta. Par pašu treku runājot, jā, protams, ansis sevi nule kā pierādījis kā spilgtāko spuldzi LVHH lustrā, ar aukstu ironiju atsaucas uz sabiedrības attieksmi pret nesen notikušo traģēdiju Tukumā, uz savu debijas plati 111 (2005)... Atgriezīsimies pie pasākuma vaininieka. Drusku iedur ausī atkārtotā kokčiku-dročīt rīme, kas četru dziesmu laikā uzpeld jau otro reizi. Ir taču arī pončiki, piemēram. Končas. Zombiji. Rombi, bļin. Jūs saprotat, ko es šeit gribu pateikt. Bet, jā, Netīro Cilpu piesitiens noteikti dod papildpunktus. Briļļaino spēles izpisēju uzskaitē gan ir neliela neprecizitāte, bet, khm, pišot spēli, to var arī nepamanīt. Dulls treks, nav rezona melot.

Kusties līdzi Jūs gan jau zināt, ka man patīk Sports no anša Lielās mākslas. Lūk, šis ir Ekosistēmu sports. Eds koncertos bieži vien skraida kā driģenes saēdies (vai sadzēries kolu), rezonē ar publiku un rāda, ko māk. Šeit mēs varam, ja ir tāda vēlme un vajadzība, iztēloties rudo reperi viņa komfortzonas epicentrā. Tikai viņš, mēs, skaļi basi un paceltas rokas. Vērojama atsauce uz mākslinieka gadiem Purvciemā. Plānas sienas, kas kaimiņus vienmēr ļauj iepazīt daudz tuvāk, kā liktos piedienīgi. Nnnē, šis tomēr nav sports. Bet kā treniņš - ok 

Varam daudz pied. Ralfs Eilands Kas tas par bītu, johaidī... kaz the god? IG štukas sekotāju, bet profils zem kultenes? Labi, lai jau. Keep your secrets. Bīts fucking hot. Šeit var vilkt līdzības ar Ekosistēmu ievaddziesmu, ja ir tāda vēlēšanās. Atkal šis vienkāršais, neko neizsakošais un visaptverošais vārds. Daudz. Jā, autors atzīmē, ka Mēs tiešām varam daudz, pat neprecizējot, vai šis daudz ir ar pozitīvu bilanci. Un tur arī ir tā sāls. Pūļa spēks, sabiedrības spiediens, sauc kā gribi. Autors zina šo spēku. Un apzinās savu spēju to ievirzīt produktīvākā gultnē. Kā? Radot un rādot piemēru. Un saglabājot saulainu cerību, ka tam tiks sekots. Good luck. Vēl jāpiemetina - ja gabalā piedalās profesionāls dziedonis, varbūt... Varbūt ir vērts palikt tikai pie rečitatīva.

Buramvārdi Varētu būt viens no maniem favorīttrekiem albumā. Mana vārda brāļa SHENFI bitosiks drusku atsit Afroman stounerhītus, bet ko nu es saprotu no producēšanas. Autors norāda uz sfērām, ko var ietekmēt ar mūzikas palīdzību. Ar vārdiem. Ar, khm, buramvārdiem. Katrs, kurš kaut vai Poteru ir atvēris, zinās, ka burties var visādi. Un, kad Eds kustina savu repa zizli, mums ir visas tiesības neticēt tiem brīnumiem, ko viņš spēj uzražot. Ulubeles / ukuleles / vudu lelles atskaņa gan šķiet kaut kur jau dzirdēta, bet, kā mēdz teikt, ģeniāli prāti domā līdzīgi. Buramvārdi...

Nekad neliek vilties Ja neko nejaucu, šis bīts nāk no Baltkrievijas puses. Ja tā, visu cieņu. Kaimiņiem jāizpalīdz. Bītu ziņā viens no albuma favorītiem. Visnotaļ agresīvi, ar pat brutālu spēku autors meklē virzienu, vienlaikus apzinoties iespējamos ierobežojumus. Labi, ko es te runāju... Bet kāpēc ne. Pēc albuma skaņas apstrādes fātera rolanda če adlibiem skaņdarbs ieņem mierīgāku toņi. Rezumē - cēloņi un sekas. Ja pieņem pareizus lēmumus, rezultātam parasti būtu jābūt pozitīvam.

Nav pirmā reize Muzons no džeka, uz kura bīta uzkāpis ne viens vien. Method Man, piemēram. Ka tevi jupis. Autors atgādina, ka nav pirmo reizi ar pīpi uz jumta. Tiek uzsvērts visur saskatāmais cikliskums. Tā jau ir - ilgāku laiku veicot kādas darbības, mēs tās padarām par daļu no sevis. Un nav pat būtiski, vai tā ir kastu krāmēšana, lamāšanās, alkohola lietošana, repošana, homofobija vai pilnīgi jebkas cits. Es, piemēram, neprotu metināt vadus. Bet, katru dienu drusku pamēģinot, pēc pāris apdegumiem man noteikti kaut kas sanāktu. Dziesmas agresīvā izskaņa gan man maķenīt nosita vaibu, bet ko darīt, ka esmu tik jūtīgas dabas.

Cel glāzi Vēl viens izcils koncertu gabals. Autors dziesmā norāda, ka tā dēvētajā pieaugušo vecumā nav viegli saskaņot kopā sanākšanas laikus, jo katram ir kaudze visvisādu atbildību, kam diemžēl jādod priekšroka. Tad nu Eds mudina vismaz morāli atbalstīt tos, kuri tāda vai citāda iemesla dēļ nevar lietot alkoholu. Bieži dēvēts par sociālo lubrikantu, autoraprāt, tomēr nav paredzēts intensīvai ikdienas lietošanai. Ej nu sazin', varbūt.. var jau būt, ka viņam ir daļa taisnības.

Atgādini man Ar šo producentu Eds ir sadarbojies jau kaut kad iepriekš dziesmā Baro mani. Atelpas gabals. Paģiru varbūt, zin' kā, pēc iepriekšējās dziesmas. Autors norāda, ka reizēm nav grūti aizmirst agrāk nospraustos mērķus un nomaldīties no ceļa. Viņš lūdz palīdzību, kas ir ļoti drosmīgs un bieži vien pareizs solis.

Mūs nevarēs aizmirst Saldsērīga veltījumdziesmiņa ar Zemes stundas vaibu. Bet kādēļ gan ne. Ja autoram ir izdevies atrast īstos vārdus, ar kuriem paust savas izjūtas un emocijas, tas ir tikai apsveicami. Piedziedājuma 'lai, lai, lai, lai' liek domāt par Labvēlīgā tipa grāvēju, bet tā jau ir totāli cita opera. Kādam šī noteikti ir mīļākā dziesma albumā. Katrā ziņā, mūs nevarēs aizmirst...

Kad mēs būsim veci Ko man šī dziesma atgādina? Ā, pareizi. Ice Cube - It was a good day. Heh, tāds kā melanholisks ceļojums nākotnē, no kura atskatīties uz šodienu. Autors plati noslēdz uz mierīgas nots, tāpat, kā to iesākot. Cikliskums. Reinkarnēšanās / atdzimšana / pārtapšana parādās arī šeit. To var skaidrot dažādi. Sperot jaunus soļus, mēs pārvietojamies. Dzelžaina loģika. Eds ir spēris lielāko soli savā karjerā.

ahūna vērtējums: Ko tur vēl lai piebilst. Tiekamies koncertos. 9/10

edavārdi.lv

Komentāri