Savs I Savs - Vienā solī (2011)

Pirms ķerties klāt šim ierakstam, vēlos atzīmēt, ka tagad, 2021. gadā tas tiek vērtēts absolūti nesaistīti ar to, kā, ko, ar ko un kur tā autori un izpildītāji darbojas mūsdienās. Ir pagājuši veseli desmit gadi, sasodīts. Daudz kas ir mainījies. Ok? Varam tā novienoties? Super. Tātad. Es atceros to 30. aprīļa vakaru Barona ielas džemspotā, kad bārā kopā ar dzērienu nule kā iegādājies SIS kompaktdisku, ar to vienā, bet ar glāzi otrā rokā devos stāvu augstāk, lai apsveicinātos ar citām pazīstamām sejām. Es atceros arī, kā, neveikls losis būdams, nogāzu zemē ūdenspīpi. Par to sorry. Un, jā, pēc tam dodoties mājup, no sākuma līdz beigām noklausījos visu albumu. Vairākas nedēļas griezu uz riņķi, slēdzot pāri vienīgi skitus.

Ja mani atmiņa neviļ, Smilšu ielā savulaik bija iestāde ar nosaukumu Good Mood Club, kur regulāri norisinājās vietējā repa pasākumi, albumu prezentācijas utt. Kā nu gadījās, kā ne, bet kādā 2010. gada vakarā dažiem kungiem ienāca prātā doma jaunās skaņās it kā atdzīvināt 00'o gadu sākumā Ozola aizsākto Riga Records kustību. Tad nu dzima ideja par Savs I Savs, nosaukumam ņemot frāzi no leģendārā Džuzepes gabala Savs tuss piedziedājuma. Zīmīgi ir tas, ka, pieļauju, tāpat kā lielākā daļa LVHH klausītāju, arī es sākumā dzirdēju šīs dziesmas Gustavo remiksu, bet oriģinālu vien pēc vairākiem gadiem. Kā redzams albuma koverbildē, SIS sastāvā ietilpa Kaizers, Nātre, Ozols, Jera (mūsdienās Sudrabu Sirds), Rays un Skutelis. Ieraksts - PKI studija ar tās saimnieku pie pogām. Labi, spiežam play...

Albumā dzirdami vairāku bītmeikeru pavadījumi: Magons, KZR, Vans, ansis, Oriole, Kashuks, milktune, trakaMelodija, TRZ un Beatowski. Ar ko šobrīd nodarbojas, piemēram, Vans un Magons, teikšu godīgi, man ir mīkla. Kopš šī albuma (un arī līdz tam) viņu darbības nekur neatminos redzējis. Pa skrečam gan no DJ Aspirīna, gan mixmāstera AG. Izņemot sešus SIS dalībniekus, citi reperi ierakstā nav dzirdami. Albumā ir vairāki hailaiti. Viens no tiem - tituldziesma Vienā solī, ko izpilda Rays no Liepājas puses.

Videoklips 2010. gada decembrī uzfilmēts Ņujorkā, ASV. Klipu gan filmējis, gan producējis CUBEINART. Smagnējais Vana muzons lieliski saplūst ar izpildītāja dinamisko balsi. Tekstuālā ziņā komentāru nav. Vienīgi - dziesma vairākās vietās sevī ietver dekādi vecu informāciju.

Kā otro hailaitu jāmin dziesmu Nespēlējies ar uguni (arīdzan uz Vana bīta), kuru izpilda visi SIS dalībnieki, piedaloties Mixmaster AG skrāpjiem. Man kā liepājniekam ļoti piedur Karostas cietumā filmētie kadri, kur citi reperi sēž pie galdiem, citus karcerī ielidina... Fun. Nav mums daudz to cietuma klipu. Tiesa gan, kopš tā laika daudz ūdeņu aiztecējis un daudz citu labu viģiku uzfilmēts, bet nevertheless labs darbiņš. Meistarīgais Toms Rings pie kamerām.

Trešais albuma hailaits - Artura Skuteļa un Nātres kopdarbs uz milktune bīta - Bāra bērni. Abi izpildītāji atbildīgi par videoklipa scenāriju un režiju, kas nav tā biežākā parādība. Pie kamerām vīri no Prosto Krasava, bet pie montāžas Jānis Jēkabsons no TUMBA TV.

Runā, ka Skutelis savu pantu sāka rakstīt studijā, kamēr Nātre stāvējis pie mikrofona. Likteņa pirksts lika tapt šim gabalam, kas vēsta par abu reperu attieksmi, attiecībām un pieredzi ar alkoholu. Savādi, bet ļoti bieži labākās dziesmas ir par sliktākajiem tematiem.

Vēl der atzīmēt gabalus Reportāža, Visumā visu atceros, Burvīga vietaTrāpi desmitniekā. un Neviens pēc tevis neraudās. Es šobrīd noteikti nesaku, ka visi pārējie albuma gabali nekam neder, bet drīzāk tā kā pazūd starp iepriekš minētajām dziesmām. Rēķinot aritmētiski sanāk, ka no visa albuma man patīk aptuveni puse. Un tas nav maz.

ahūna vērtējums: Kā lai godīgi novērtē veselu dekādi senu ierakstu? Dažas dziesmas man, piemēram, joprojām ļoti patīk, bet dažas tā so-so jau kopš dienas, kad šis albums ieraudzīja dienasgaismu. Bet katrs no albuma autoriem, gribi vai negribi, tagad uz lietām gan jau skatās savādāk, raksta savādāk un... nu, jūs mani sapratāt. Un tas ir tikai normāli. Vai mūsdienās būtu iespējama šāda tik atšķirīgu izpildītāju sanākšana uz kopēju ierakstu? Nezinu, neesmu reperis. Vienu zinu noteikti - albums Vienā solī ir savam laikam atbilstošs un uzskatāms par vērtīgu ierakstu kopējā LVHH plūdumā.

Komentāri