Rolexus - Mugursomas stāsti (2007)

Tas bija ļoti smags trieciens visai LVHH komūnai – Rolexus (īstajā vārdā Rolands Frīdenbergs) 2020. gada sepembrī 41 gada vecumā gāja bojā. Jau ilgus gadus dzīvojot ārpus Latvijas, viņš LVHH plūdumā atstāja vienu vienīgu soloalobumu Mugursomas stāsti, kas 2007. gada 31. martā Studentu klubā piedzīvoja savu prezentāciju, piedaloties visiem pārējiem Runu Zāles dalībniekiem. Rolexus, starp citu, tiek uzskatīts par šī grupējuma idejisko aizsācēju, bet par to nedaudz vēlāk. Prezentācijas pasākumā sanākušie klausītāji varēja baudīt arī Rectus Regulus īpaši sastādīto programmu. Pie viniliem — DJ Krii un DJ Oļegs. Diemžēl man nesanāca apmeklēt šo pasākumu, pēc apraksta izklausās tīri dope. Piemēram, Rectusu dzīvajā tā arī neesmu nekad redzējis.

Aptuveni 2001. gada nogalē Rolexus veica vienus no saviem pirmajiem ierakstiem, kad Talsos radās īslaicīgs projekts 3.diena. Tur bez viņa darbojās arī Georgs, Gvido un Reinis. Vīri sarakstīja un ierakstīja četrus gabalus, ar kuriem tad arī uzstājās dažādos lokālajos pasākumos. Kurzeme saprata – mums ir reperi, wow. 2002. gadā radās apvienība DNS (Drūmās Nakts Stils), kur ietilpa četri kurzemnieki: Klāvs, Reinšteins, Georgs un Rolexus. Muzonus ražoja talsenieks / talsinieks / talsnieks Raimonds Tiguls, kuru zinām kā latviešu ambientās un elektroniskās mūzikas autoru un producentu, un kurš var lepoties ar vairākām Mūzikas ierakstu Gada balvām. Tapa tādi gabali kā Uzbrukums, 21.gadsimts, Atkal un Atkal u.c. Vēlāk, kad DNS sastāvā nokļuva bītmeikeris Edmy, tika ierakstītas vēl vairākas dziesmas: 6 miljardi, Dzīves Sāls, No Paaudzes Paaudzē un, protams, Rolexus gabals Drūmās Nakts Stils, kas šajā mugursomā ierakstīts jaunās skaņās.

Laikam ejot, 2003. gadā tapa Runu Zāle – komanda, kura nebalstās ne uz kādiem reģionāliem principiem un kurā sevi atrada dažādi cilvēki, ar dažādiem pasaules redzējumiem un uzskatiem. Runu Zāle galvenokārt ir kā draugu apvienība, kā atbalsts cits citam, kā strāvojums, virzītājspējks, iedvesmas avots, izglītība, reliģija un radošā brīvība. Nosaukums Runu Zāle nāk ar savu skaidrojumu – burts 'R' sevī slēpj nozīmi kā Ruler, 'Z' ir Zig Zag jeb gudrība. Kā aprakstīts grāmatā The Wu-Tang Manual (2004), katrs alfabēta burts sevī slēpj kādu īpašu nozīmi, attiecīgi kombinācija RZ nes veiksmi. Paveicies katrā ziņā ir arī mums, LVHH komūnai, jo bez šiem vīriem tā bilde noteikti nebūtu salikusies tā, kādu to zinām mūsdienās.

Skaidri gan nezinu, vai RZ lielākā vai mazākā tirāžā izlaida arī kādu merch, izņemot muzonus, bet, izrādās, šai apvienībai ir savs simbols – bruņurupucis. Kā par to stāsta pats Rolexus, Simbols radās Talsos, viens džeks nez no kurienes "izraka" bruņurupuci, man viens čoms viņu iemainīja pret zināmu substanci, bruņurupucis ieguva sev jaunas labākas mājas. Vēlāk, relaksējoties ar dūmu, saucām sevi par bruņurupučiem, jo ziemā sildījāmies pie sildītāja, kā bruņucupuči terārijā, nu un kustības arī līdzīgas. Tikai vēlāk, kad jau uztetovēju sev bruņurupuci, sāku atkost visas fiškas. Piemēram, ka bruņurupucis ir ilga mūža un prāta simbols. Stāsts, ka bruņurupucis neapciemoja  Zevu, par ko tika sodīts ar to, ka viņam sava māja jānēsā līdzi, nu un manās acīs bruņurupucis ir kārtīgs backpackers, soma plecā, galvā dūms, viss ar prātu un bez steigas. Labi, spiežam play. Pats kompaktdisks sarkans, starp citu. Nu, tā spīdīgā puse. Un pie studijas kloķiem – Wiesturz.

Nevar nepiekrist apgalvojumam, ko nereti gadās dzirdēt, kad kāds izpildītājs saka vārdus Esmu atgriezies – Ja nekur nav būts, nevar no kaut kurienes atgriezties. Rolexus gadījumā šai frāzei ir pavisam cita nozīme. Autors nenoliedzami ir atgriezies, jo līdz šim, kopš Runu Zāles aizsākumiem, viņa balsi dzirdējām vien pāris atsevišķos pantos no kolēģu relīzēm, no kurām personīgi man visvairāk patīk Mierīgā garā no bū-š diskgrāmatas Nevietā (2005). Dziesmā Kaktuss sava panta beigās bū-š arī atsaucas uz šo gabalu. Tā kā lielākā daļa muzonu ir no Reinšteina krājumiem, skanējuma ziņā albums ir vairāk vai mazāk vienmērīgs, ļaujot mums pievērst pastiprinātu uzmanību liriskajam vēstījumam. Kā saka pats autors, albumā dzirdami provinciāli, urbāni stāsti iz manas dzīves, šis tas abstrakts, bet pārsvarā tieši manis piedzīvotais, pasniegts man raksturīgā manierē.

Ievada skaņas Ķirzakas astē liecina par darbošanos ar dažādām pulverveida substancēm, fonā skanot Wu-Tang Clan dalībnieka Raekwon dziesmai Ice Cream. Ķirzakām, ja nezinājāt, ir autonomiska spēja briesmu brīžos nomest asti, kas kādu momentu luncinās, tās īpašniecei ļaujot paraut vagu. Esmu redzējis, kā tas izskatās dzīvē, visai crazy. Katrā ziņā var noprast, ka autoram dažādas vielas nav sveša bībele. Žēl, ka pēc katrām draņķībām mēs nevaram savārīto nomest kā asti un turpināt kustību. Pelēcība gan šeit, gan turpmāk ir viens no vadošajiem Rolexus pretiniekiem. Nekas jēdzīgs taču nevar izaugt, ja par maz saules. Ar skrečiem piebalso DJ Krii.

Es nevaru to nedz apgalvot, nedz noliegt, bet rolanda če vadītais raidījums REPortāža Radio5 viļņos (katru piektdienas vakaru, yo) savu nosaukumu varētu būt aizņēmies no Rolexus dziesmas Reportāža. Klasiski urbāns ieskats uz ielas notiekošajā. Nekas jau diži mainījies nav – politiķi joprojām krāpj pusbadā dzīvojošu tautu. Bītiņš gan tāds atsperīgs. Savukārt Drūmās Nakts Stila jaunā versija nedaudz atgādina Kaņepes Janas pēcpuse El Če Če vaibus. Pieļauju, ka tajos laikos autoram ļoti raibi ir gājis.

Krāsas savā dzīvē Rolexus nodrošinājis arī pašā tiešākajā manierē, proti, tīņa gados pūšot uz sienām Wu-Tang zīmes. Gabals Rakstu josta ir tieši par šo tematiku – graffiti mākslu, vienu no hiphopa pamatelementiem. Baigi dope, jo pats tač' uzprasās beton' ķieģeļ' placis pelēks. Autors lieliski raksturo adrenalīna devu un citas izjūtas, kas rodas, triepjot krāsu uz sienām, braukājot trolejbusā un vērojot sastrādātos nedarbus, fantazējot par nākamajiem un vienkārši izkrāsojot pelēcīgās sienas un mūrus. Tālāk Neredzamajā cilvēkā Rolexus runā par savām iekšējām šaubām, bailēm un visu pārējo, ar ko norisinās nemitīga cīņa, kas acīmredzot apkārtējiem nav saskatāma.

Skits Sev atklājos, izrunājos..., ja nu nezinājāt, ņemts no kāda 03/04. gada dziesmas, kurai īsti neatminos nosaukumu. Teksts dziesmai Dažas epizodes gan saglabāts oriģināls. Kruts vaibs, man patīk. Joki jau nav nevienā, tā teikt, rajonā, vienalga, vai tie būtu Pļavnieki vai Talsi. Un Rolexus sevi pozicionē kā rajona čali ar stāžu. Vispār interesanti – visa albuma garumā nav dzirdams praktiski neviens rupjš vārds, vien varbūt pa kādam retam anglicismam. Nebiju iepriekš to ievērojis. Pieklājīgs vecis tas Rolexus bijis. Un varbūt kādu dienu dzirdēsim arī gabalu, ko viņš ierakstīja uz bū-š muzona, bet Mugursomas stāstos izlēma neiekļaut...

ahūna vērtējums: Autora ietekmēšanās no viņa iecienītajiem māksliniekiem (The Notorious B.I.G., Mobb Deep, Craig Mack, Pete Rock, The Roots, A Tribe Called Quest, De La Soul, Madlib, Rakim, Papoose u.c.) ir nenoliedzami klātesoša. Tas ir tas Kurzemes boom bap, brālēn. Latvijas Westside. Katram derētu noklausīties vismaz vienreiz un izliet nedaudz brūnā par šo LV repa leģendu. Dusi mierā, Rolexus.

Komentāri