Melikols - Paps Mels (2021)

Melikols (īstajā vārdā Andris Zenovičs) latviešu repā ienāca pārliecinoši un, kā gribētos domāt, uz palikšanu. Sadarbojoties kopdziesmās gan ar Ozolu un Kaizeru, gan ar bērnības draugu Eliotu, Edavārdiem un citiem PKI dalībniekiem, viņš kādam, iespējams, radīja iespaidu, ka ir kļuvis par neoficiāli devīto PKI apvienības biedru, lai gan patiesībā Melikols vienmēr ir turējies nomaļus un pats par sevi, savā nodabā, bēdu nebēdājot un cemmi necemmējot. Arī tagad, esot vienam no Kreisā Krasta, viņš nemīl laist garām iespēju parādīt, ka aiz visnotaļ plecīgās ārienes ir individuāla, domājoša, spriestspējīga būtne ar trakiem skiliem, kas izkopti vairāk kā 10 gadu garumā. Un te nu mēs esam – Melikola pirmais pilna garuma albums Paps Mels ar anša gādību ir sasniedzis savus klausītājus. Un tā autors – līdz šim augstāko punktu savā karjerā. Ar to arī apsveicam. Pļaviņas gavilē, woo-hoo!

Es Melikolu, šķiet, iepazinu tīri banāli un sociāli, tā saucamajā bēdīgi slavenajā dzīvokļu pārtiju laikā. Jau tad viņš, ja pareizi atceros, bija pilnībā atteicies no alkohola. Apsveicams lēmums. Kā reperi es viņu iepazinu drīz vien pēc tam. Es gan nebiju klausījies viņa kopdarbu ar Kaizeru Smagi rīti vai citus viņa veikumus, bet jau tad Andris par sevi man radīja iespaidu, ka ir audzis vidē, kur par bazaru atbild. Un uzreiz. Un to, ka viegli nav gājis – re' ku' Pēcgarša. Ā, runājot par Melikola un Salaspils ķeizara KZR sadarbībām, manuprāt, spilgtākā ir Meli un Taisnība. Tas tā – mans kā klausītāja skatījums. Arī baldonieša AKE's otrajā LP Skaistākās Lietas Pasaulē Melikols ir ņēmis dalību. Piemēram, dziesmā Repa Biedēkļi. Ar visnotaļ košu videoklipu. Un, nē, nav tā, ka Pļaviņu pārstāvis viens pats neko nevarētu izdarīt. Pavei rau' – Atpakaļgaitā uz priekšu. Viens brīnumjauks darbiņš.

Liekam plati iekšā, tā teikt. Ko mums saka kovers? Melikols sevi pozicionē kā Papu. Kā to, kurš noteiks, kā un kam te tagad būs būt. Melnie helikopteri virs viņa galvas simbolizē tā saucamo Lielo Brāli, sistēmu, kas mūs visus katru dienu uzrauga... Vai tas viss ir nopietni? Komiski milzonīgais tauriņš ap Melikola kaklu liek domāt, ka nē, jo tāda izmēra aksesuāri parasti ir bijuši raksutrīgi cirkus klauniem.. nu, ja izvēlamies ignorēt apdruku ar granātām. Par klaunu gan neceļas mēle nosaukt cilvēku ar tādu miesasbūvi, heh... Nu, var mēģināt, protams. Tālāk. Bītu autori nav norādīti. ansis twitterī gan rakstīja, ka var mēģināt uzminēt, kuri no bītiem pieder viņam. Mēģināsim to izdarīt. Pirmais man atgādina skaņas, ko varēja dzirdēt pirms vismaz desmit gadiem. Varbūt kāds speciāli tādu uztaisījis, nez.. #anšabīts? Runājot par savu 2013. gada EP Ar sirdi rindās, autors...

Izvēlas atsaukties uz šo 8 gadus seno veikumu pirmās dziesmas Prom no atmiņas ūdens rindās – Es vecmāmuļām esmu veltījis EP / Un ilgu laiku tas bija mans MC'ija CV / Tāds pavisam atklāts un drūms reps / Es pa dzīvi tiešām arī esmu true džeks ... Albumu ievada viegli ironiska, gaiša noskaņa, kas liek domāt, ka šoreiz autors klausītāju vēlas ne tik ļoti nogruzīt līdz sabrukumam, bet gan izklaidēt labākajās hiphopa tradīcijās. Un, klausoties dziesmas piedziedājumu, izrādās, Melikols ar nelielu tehnisku palīdzību var arī kaut ko uzdziedāt. Sekojošais Suņupuika nez vai vēstī par ļaundariem Mikimausa komiksos. Rajoņņiks, kurš izlīdis no rajona būdas. Izbadējies.

Ko nozīmē GOAT? Tiem, kas (līdzīgi man) nav pārliecināti vai ir piemirsuši precīzu nozīmi – G.O.A.T. = Greatest Of All Time. Hiphopam raksturīga fleksēšana, it kā nenorādot uz kādu konkrētu personāžu, kur divās minūtēs autors dod zināt, ka savu kā izpildītāja vērtību un prasmes lieliski apzinās. Gaidīju gan vēl asākus pančus un kārtainākas metaforas, jo no autora tādas esmu vairākkārt iepriekš dzirdējis citos viņa darbos. Algas diena drusku atgādina Melikola gabalu Kura vaina tā bija? (2018), gan noskaņas, gan tempa ziņā. Dziesmas izskaņā humora noti piešķir armijas tipa skandēšana, ko gan jau esam redzējuši vairākās ar kara tematiku saistītās kinofilmās. Man prātā nāk Full Metal Jacket (Pilns bruņojums, 1987), piemēram.

Ok, 18 varētu būt tas vecums, kad autors vairāk vai mazāk nopietni ķērās pie pildspalvas. Citu izskaidrojumu man grūti atrast. Starp pārējiem albuma gabaliem šis kaut kā pazūd. Ja nu vienīgi jociņš dziesmas izskaņā, kur producents ansis ierunā uzmācīga fana lomu, kurš vēlas selfiju ar Melikolu uzreiz pēc tam, kad mākslinieks iznācis no mazmājiņas. Kādam tas noteikti ir true story. Sekojošo Que pasa (Kas ir – spāņu val.) noteikti būs vērts dzirdēt dzīvajā. Vispār samērā īsas tās dziesmas. Iemesls likt uz repeat, jo beidzas pārāk ātri, haha.

Laikam Melikolam vārds 'torte' nešķiet atbilstošs, tādēļ mums ir Burbuļi. Tas īsumā viss, ko varu teikt par šo skaņdarbu. Ko teikt arīdzan ir viens no albuma skaņdarbiem, kam prasīties prasās dzīvo izpildījumu. Fonā skanot apslāpētai aizlīmētas mutes murdoņai, autors nocitē, šķiet, sava pirmā elka Ozola debijas albuma Cieņa un Mīlestība (2001) dziesmu AtbildiJa tu dirs, tad dirs, un esi atbildīgs par to. Personīga piezīme – arī es to sev būtu gribējis kā moto, pēc kā vadīties jau tad, kad runāt iemācījos. Katrā ziņā, Melikolam ir, ko teikt. Starp citu, tikai šajā albuma klausīšanās brīdī ievēroju, ka albumā nav neviena viesmākslinieka.

Smagsvars koncentrējas vienīgi uz tekstu, kam fonā skan vienīgi knipji. Es pats to būtu saucis par skitu, ne dziesmu, bet that's just me. Munīcijas bīts nāk no Oriole's, par to nav šaubu. Autors šeit atskatās uz piedzīvoto, nonākot pie vairākiem secinājumiem, no kuriem galvenais varētu būt – likt lietā smadzenes, nevis kulakus. Kā jau minētajā Pēcgaršā.. Ja rētas padara skaistu, Melikols ir topmodelis. Albumu noslēdz Mīli mani. Vai dziesma adresēta klausītājam? Vai kādai meitenei? Jebkuram? Nebeidzamās lojalitātes dēļ, kas caurstrāvo autoru, zināmu devu mīlestības viņš noteikti ir izpelnījies.

ahūna vērtējums: Vai Melikola pirmais pilnā garuma albums Paps Mels ir labākais, ko manas ausis ir dzirdējušas? No paša autora – noteikti. Lielisks ieraksts. 9/10

Paps Mels @ Spotify

Komentāri